fbpx

Aan het begin van deze week sprak ik een onderneemster. Haar man blijkt accountant en doet, heel handig, haar boekhouding. ‘Hmmm, oké’ zei ik, lichtelijk gealarmeerd ‘en hoe vaak bespreken jullie de cijfers dan?’.  Haar antwoord vond ik gewoonweg shocking…

Nooit!

Het vertrouwen in de accountant

Zij had alle vertrouwen in haar man. Super fijn natuurlijk en voor je huwelijk ook niet geheel onbelangrijk dat je elkaars rots in de branding kan zijn. Daarbij zijn er genoeg accountantsbureaus die enkel de boekhouding invoeren, jaarrapport met 1 druk op de knop fabriceren en de belastingaangifte doen. Zonder enig overleg en uitleg. Voor dat rotsvaste vertrouwen hoeft die accountant blijkbaar niet eens je echtgenoot te zijn. Natuurlijk is het fijn en belangrijk ook, dat je kunt en durft te vertrouwen op de professional. Als je echter helemaal geen idee hebt hoe je er financieel voor staat, als je helemaal niets begrijpt van de jaarrekening, als de samenvatting van de aangifte Inkomstenbelasting abracadabra voor je is, hoe weet je dan of dat vertrouwen gerechtvaardigd is?

Het uitbesteden van je boekhouding

Wij ondernemers doen natuurlijk het liefst alleen waar we echt goed in zijn, je wordt vrolijk van je werk en helpt er anderen mee. Al het andere is uit te besteden, de één is daar beter in dan de ander. Het eerste wat ondernemers uitbesteden is veelal de boekhouding. Saai, geestdodend, tijdrovend of gewoonweg onbegrijpelijk. Liever maar de hele boel bij elkaar rapen en wegbrengen naar een professional. Zo, ook weer opgelost. Volgend kwartaal weer hetzelfde riedeltje, nooit meer lastminute lijstjes in Excel bijwerken en meer tijd voor je bedrijf.

Financiële praatjes

Wat nu als iemand vraagt wat je marge is? Of je gebruik hebt gemaakt van de KIA of de KOR? Of je van de zelfstandigenaftrek gebruik heb kunnen maken? Hoeveel geld je nog hebt om te investeren dit jaar? Heb jij daar dan antwoord op?

Ja? Dan ben je goed bezig, je informeert jezelf goed of je hebt een fijne, moderne boekhouder die met je mee denkt. Of is het meer een ja als in ‘ja, ik weet het allemaal wel ongeveer maar ik kan het je niet precies vertellen’. Die telt dus niet.

Altijd weer die factuur

Nee? Ga  dan eerst eens bij jezelf te rade. Hoe serieus neem jij je bedrijf? Hoe serieus neem jij jezelf? Waarom heb je je onderneming eigenlijk, naast dat je natuurlijk heel graag anderen wil helpen met dan waar jij goed in bent. Vast ook om geld te verdienen, dat voelt misschien als bijzaak voor je en dat valt je te prijzen maar uiteindelijk moet er toch brood op de plank voor jouw en je gezin. Misschien vermijd je ieder persoonlijk contact met je accountant omdat je stiekem geen snars begrijpt van wat hij zegt én hem de saaiste man vindt op aarde. Misschien vraag je je accountant nooit om uitleg omdat je weet dat er dan altijd weer een gepeperde rekening volgt.

Jouw bedrijf, jouw verantwoordelijkheid

Dat vind ik nu zo zonde. Het is jouw bedrijf, jouw verantwoordelijkheid. En die boekhouding dat is niet het fundament van je onderneming zoals ik vaak hoor, dat is de hand die jou de weg wijst. Het fundament dat ben jij. Jij bepaalt waar je heen wilt, de boekhouding is jouw routekaart. En als jij echt een goede boekhouder/financieel adviseur/accountant/echtgenoot hebt leest hij (of zij natuurlijk) voor jou de kaart, je kan immers niet alles zelf doen. Moet jij natuurlijk wel weten wat links en recht is.